Olvasási idő: 2 perc

Ha a klasszikus söröket vesszük alapul, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sört vegánok és vegetáriánusok egyaránt nyugodtan fogyaszthatják. Azért hangsúlyozzuk, hogy a tradicionális sörökről beszélünk, mert ezeknek a söröknek főzéséhez eredetileg csak vizet, komlót, malátát és élesztőt használtak.

Az élesztő látható szaporodása miatt egyesek azt feltételezik, hogy állati eredetű. Az élesztő azonban egy mikroorganizmus, ami szigorúan véve egy egysejtű gomba, így elmondhatjuk, hogy az élesztő száz százalékban vegán, ezért nincs befolyása arra, hogy a sör vegán-e vagy sem.

Általában a sör szűrésére és derítésére is olyan anyagokat használnak, melyek nem állati eredetűek és ártalmatlanok az egészségre. Ilyen a szűréshez leggyakrabban használt kovaföld. Néha a sörfőzők halhólyagot is használnak a derítéshez – az így készült sörök, már nem használhatják a vegán jelzőt. Ahogy azok a sörök sem melyek tartalmaznak mézet, vagy állati eredetű színezéket, mint például kármint, amelyet pikkelyes rovarokból nyernek.

Általánosságban tehát elmondható, hogy a vegánok és a vegetáriánusok is ihatnak sört, de azért nem árt egy pillantást vetni a söröscímkén feltüntetett összetevőkre. A döntést megkönnyítendő egyre több sörfőzde alkalmaz valamilyen jelölés, hogy könnyen felismerhető legyen a vegán sör.