Olvasási idő: 2 perc
A Doksany és Rohatce közötti mező, ahol a világ leghíresebb žateci félkorai vörös fajtája is termett, manapság már a kukorica és a repce termőföldje lett. Itt már nem terem meg a komló. A megoldás talán a a komlótelepek északabbra költöztetése lehet, hogy megtartsák a hozamot és ne csökkenjen tovább a termőterületek nagysága se.
Minden bizonnyal a folyóvölgyekben is találnak majd megfelelő helyeket, de nem valószínű, hogy a žatecivel azonos fajtákat sikerül majd kinevelni, különös tekintettel arra, hogy ellenállób komlókra lesz szükség, amelyeknek – az eddigi nemesítési tapasztalatok alapján – viszont alacsonyabb az alfasav tartalma.
A csehek tehát azért izgulnahatnak, hogy a klímaváltozás miatt elveszthetik azt a karakteres komlóízt, amely annyira különlegessé tette a cseh söröket. Szerencsére Csehországban még vannak helyek, ahol virágzik az aromás komló. Nem is olyan rossz a helyzet az, ugyancsak vizsgált németországi vagy szlovéniai területekhez képest, ahol már hozamcsökkenés is tapasztalható.
Miközben a mezőgazdák új komlófajták nemesítésével foglalkoznak, a sörgyártók azokat a módszereket vizsgálják, hogy miképp tudják reprodokálni azt a jellegzetes keserűséget, mely a žateci komlónak köszönhetően világhírűvé tette a cseh söröket. Közben persze keresik a megoldásokat arra is, hogy az aromás komló nélkül ízesítsék a sört, vagy a hiányzó keserűséget más fajtákkal érjék el, olyan fajtákkal melyek jobban viselik a mostani időjárást.
Mi sörivók őszintén reméljük, hogy a kísérlet sikerül és a klímavátozás ellenére is hozzájutunk majd jellegzetes ízű cseh söreinkhez!
Photo by Sabbra Cadabra on Unsplash