Olvasási idő: 2 perc

A stout egy régóta ismert sörtípus, amely elsősorban Angliában volt népszerű. A 17. században az erős söröket nevezt így. Érdekes módon akkoriban a stout még nem volt feltétlen sötét. A modern időkben aztán megváltozott a stout jelentése, ma egy olyan sörtípust jelent, amit pörkölt malátával, vagy pörkölt árpával főznek és ezek a stoutnak jellegzetes ízt és sötét színt adnak.

Ezzel szemben a kávé sörbe való bekerülése még viszonylag új jelenség. Bár igaz, hogy a sörgyártók a 90-es években kezdtek kísérletezni mindenféle anyaggal, elsősorban gyümölcsökkel, de sor került a kakaóbabra és a kávéra is. Utóbbi annyira divatba jött, hogy manapság minden, magára valamit is adó főzde, kínál kávés opciót.

Sajátos módon, a kávés stoutot az olyan könnyebb reggelihez is ajánlott sörök közé sorolják, mint egy cseh tizeskét, a pale ale-t, a saisont vagy a belga búzasört. Szóval a bőséges reggelihez bátran kortyoljanak egy könnyű coffe stoutot! Kávé helyett, de kávé után is ízleni fog.

És megnyugtatjuk, hogy amiatt sem kell aggódni, hogy a kávés stout esti fogyasztása után éjszaka ébren forgolódik majd ágyában – minimum három-négy korsó kávés sörrel érheti el egy csésze presszó kávé hatását, de a sörben szerencsére ott a komló is..

Többféle stoutot is ismerünk, ezek különböző keserűségűek, ahogy a kávé is az, ezért  nagyon oda kell figyelni és a sörhöz való hozzáadás során, az egyensúly fenntartása  érdekében érdemes módosítani az alap stouthoz hozzáadott komló mennyiségét, hogy ne legyen tolakodó a keserűség. Egy dolog biztos: ha eddig bejöttek a porterek és a stoutok, akkor a kávés stout is ízleni fog!