Kazbek, a cseh aromakomló

A legenda szerint a hős Pkharmat, tüzet lopott az istenektől a Kazbek-hegy ormáról, fényt és meleget adva ezzel az embereknek.

Duvel és társai

A belga Moortgat sörfőzdében az első világháború után, 1923-ban főzték le először ezt az azóta már klasszikussá vált sört.

A kézműves sörfőzés hanyatlása

Úgy véljük, hogy Sylvia Benevidez írása nem csak a houstoni sörfőzdékre érvényes.

A kávés stout

A kávés stout, vagyis a coffee stout, a stout egy fajtája, amelynél a sörfőzés során melegen, vagy hidegen főtt kávét, vagy kávékivonatot adnak.

West Coast Pilsner

Az IPL-t az amerikai sörfőzők is felfedezték maguknak, csak szemben az európai változattal, amerikai komlókkal ízesítik, akárcsak a West Coast IPA-t.

Mitől kék a sör?

Itthon a Kapucinus sörfőzde főzőtt már kék sört, amit az utolsó cseppig megittak a sörkülönlegességre vágyók.

Egy sörkocka panasza

Tíz éve, ha valami különleges sörre vágytunk, akár kilométereket is utaztunk érte. Aztán egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy majdnem mindenhol kapható kézműves sör.

Sörinfúzió

Nagy kérdés, hogy az infúziós sör tényleg megváltoztat mindent, vagy csak pillanatnyi hóbortként fogunk emlékezni rá?

Kollaborációs sörök

A sörforradalom számos új kifejezéssel gazdagította sörszótárunkat. Ilyen új kifejezés volt a gerillafőzés és ilyen a kollaborációs sör is.

Száz hidat, ezer sört

A lengyel sörfőzés egyik legizgalmasabb craft sörfőzdéje a száz hídról elnevezett wroclawi Stu Mostów.

A craft szlengje

Miután a craft az Egyesült Államokból indult világhódító útjára, az elragadtatott beergeekek avagy a sörkockák csoportnyelve az angol.

Azt hiszed nem érnek már meglepetések?

Tudjuk a craft éltető eleme a váratlanság és a meghökkentő alapanyagok bevetése, ezért néha mi is bemutatunk egy-egy ilyen extremitást.

Craft az Egyesült Királyságban

Az elmúlt évben megháromszorozódott a csődbe ment brit sörfőzdék száma. A legnagyobb veszélyben a kisebb kézműves sörgyártók vannak.

Sör és kannabisz

A mai nap legfontosabb sörpiaci híre, hogy a Tilray Brands bejelentette, hogy megvásárolta az Anheuser-Busch In-Bev nyolc kézműves sörmárkáját.

A BPBW 2023 söre

A Budapest Beer Week azaz a BPBW csapata ismét összegyűjtötte a hazai sörfőzdéket - kiegészülve Major Levi borásszal - egy közös, kollaborációs sörre

Amerika TOP50 craft főzdéje

A működő kézműves sörfőzdék száma 2022-ben tovább emelkedett, és elérte a történelmi csúcsot, a 9552 hihetetle magas számot.

Szerencsés baleset

2022-ben a rettenetesen gyenge komló- és árpatermés, az alapanyagok drágulása, a rezsi költségek emelkedése súlyosan érintették a sörfőzdéket.

Minden kezdet nehéz

Sörös szlengszótárunk mai tétele a noob, avagy a zöldfülű, amit a kezdő craft ivókra is használnak.

Elefántkakasör

A Sankt Gallen japán sörfőzde elefánttrágyából kiválogatott kávészemekkel készített sört, amely állítólag azonnal elfogyott.

The Year of the Czech Lager

A hopculture.com szerkesztői szerint 2003-ban az USA-ban is egyre népszerűbb cseh stílusú sörök lesznek az év sörslágerei.

Craftban a legnagyobb

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a Great American Beer Festival (GABF), így a sörrajongók az eddiginél is izgatottabban várták az idei eseményt.

Sörparadicsom

Nem, nem a zöldségről van szó, hanem egy Pivní Ráj azaz Sörparadicsom nevű boltról Olomoucban, ami sörrajongóknak kihagyhatatlan.

Sörös flamingó

Félmeztelen flamingó megy csajozni a kedvenc sörünkön, de egy lézerkardos mangó kettécsapja.

Majmok a hűtőből

Hogy kerül a majon a hűtőbe? Hát úgy, hogy egy szóviccnek köszönhetően az orángután névadója lett egy belga búzasörnek. Az pedig hidegen jó.

A csatos üveg

Az üvegpalackok az 1700-as évek végén terjedtek el és bort is, sört is tároltak bennük. Lezárásukra eleinte főleg parafa dugót használtak.

Malátalikőr

Bár a malátalikőr első dokumentált említése 1690-ben történt Angliában, elterjedésére azonban az amerikai szesztilalom végéig kellett várni.

Apa! Kezdődik!

Az új Dürer-kertben ma kezdődik a KRAFT-fesztivál, a beergeekek idei legnagyobb hazai ünnepe.

Törvénnyel korlátozva

Az alkoholfogyasztás modern kori korlátozása elsősorban az ivásra érett életkort és az autóvezetést szabályozza.

Miért nem vettem akciós sört?

Nincs autóm, de ha lenne se vezethetném, mert jogosítványom sincs, márpedig a nagy hipermarketek csak autóval megközelíthetők.

Csehországban divat a mini

Információink szerint csak tavaly több mint ötven új sörfőzde kezdte meg a működését a Cseh Köztársaságban.

Niche-sörök

A kis sörfőzdék termékei jellemzően jóval drágábbak a a nagyüzemi lágereknél. És ez így van rendjén, hiszen kreativitásnak és a sörben megfogalmazódó intuitivitásnak ára van.

Sörszezon

Semmi kétség ezen a héten elkezdődött a sörszezon! És ez akkor is így van, ha sok sörrajongónak időjárástól és évszaktól függetlenül mindig szezonja van a sörnek.