Olvasási idő: 3 perc
Az emberiség jelentős részének egyik legrégibb alkoholos itala a mézsör. A múlt század közepéig Németországban, különösen Szászországban és Poroszországban volt kedvelt, de szívesen itták a görögök, az ausztrálok, a Himalája pásztorai és a maja indiánok. A germánoknál az istenek itala volt. Plinius, római történetíró műveiben említi. Elkészítése könnyű volt. Az erdei mézet vízzel elkeverték és erjesztették.
Alkoholtartalma 3-17,5% között volt, attól függően, hogy a mézhez mennyi vizet adtak. Bizonyos érlelés után leszűrték, utána már fogyasztható volt. Eredetileg mindenki készíthetett annyit, amennyit akart, később császári és udvari monopólium lett, amelyet aztán komoly összeg ellenében kolostoroknak, városoknak bérbeadtak.
Idővel fénye megkopott és a 21. században fedezték fel nagyszerűségét. Köszönhetően annak, hogy az utóbbi időben egyre inkább elterjedtek az ízesített sörök és persze nem kellett sokáig várni a mézes sörre sem.
A Primátor 2018-óta a helyi juharméz hozzáadásával készít Medové néven egy 5,5 százalék alkoholtartalmú mézsört. A sörükben lévő juharméz Csehország északkeleti részén, egy Hronov melletti kis faluból, Rokytníkból származik, méghozzá a festői Krkonoše lábánál, ahol még érintetlen a természet, és a táj sem szenved a környezetszennyező ipartól nem.
Hogy a legjobb tulajdonságait a méz ne veszítse el, a sörpincébe érkezve a mézet gondosan felmelegítik és átpumpálják az erjesztőtartályokba, ahol hónapokig együtt érik a sörrel, ami végül palackba, vagy hordóba zárva jut el a boltokba és a sörözőkbe.
A Primátor Medové a legjobb komlóból és a malátából készült, minőségi mézzel való kombinációja az egyik legkellemesebb téli sörital.
Már kapható a Craft Head-ben.