Olvasási idő: 3 perc

A litoměřicei sörfőzde 1720-ig vezette vissza történetét. Mint minden sörfőzdét, így ezt is államosították 1948-ban, sajnálatos hanyatlása 1995-ben kezdődött, aminek következtében a folyamatosan veszteséges sörgyárat  2002-ben bezárták. Litoměřice szégyenszemre sörfőzde nélkül maradt.

Szerencsére a 21. században rohamosan fejlődő kisüzemi sörfőzésnek köszönhetően Litoměřice 2010-től ismét sörfőző város lett, a  „Labuť  Restaurační minipivovar” ugyanis ebben az évben kezdte sikeres működését.

Ez a kisüzemi sörfőzdei forma igen elterjedt Csehországban. A lényege az, hogy a nagyjából évi 1000 hektoliteres termelés főleg a saját sörözőkben kerül eladásra. A Labout’ sikere arra ösztökélte néhány vállalkozót, hogy újabb kis söröző-sörfőzdéket nyissanak a városban.

A Litoměřický pivovárek Koliba 2011-ben, Biskupský pivovar U sv. Štěpána 2015-ben kezdte meg a sörfőzést, hogy hasonlóan a „Hattyúhoz” nagyon szép és izgalmas sörválasztékkal kedveskedjen a városka sörszerető népének és az ide látogató sörturistáknak.

Sőt, a „Měšťanský pivovar Kalich” is a város segítségével új gazdára talált és 2019-ben ismét megindutl a sörfőzés a régi épületben. Sajnos nagyjából ekkor fejezte be működését a Labout, ami reméljük csak átmeneti állapot.

A város sörfőzése mégsem a fentiek miatt került most a hírekbe, hanem a Biskupský pivovar U sv. Štěpána karácsonyi sörének köszönhetően. A Karácsonyi 14°-os különlegességüket régi receptek ihlették, amelyeknek köszönhetően megismerhető, hogy milyen a sört ihattak a Litoměřiceben a 19. század végén.

– Hat fajta maláta és kétféle komló kombinációja alakítja ki kivételes ízét. Illatában szegfűszeg, karamell, csillagánizs és vanília, gyömbér és karácsonyi fűszerek  jegyei fedezhetők fel, melyek igazi karácsonyi hangulatot idéznek meg, finom fűszeres illatukkal és aromájukkal – jellemzi a sört Robert Kříž sörfőző a püspöki sörfőzdéből.