Olvasási idő: 2 perc

Miként a magyar nyelv is igen gazdag az italmérések elnevezéseiben – talponálló,bögrecsárda, kocsma, ivó, csapszék, söntés – a berliniek is különféle neveket – Destille, Pinten, Budike, Kaschemme, Kneipe – adtak második otthonuknak.

A Destille természetesen nem kötödik a sörhöz, hiszen így azokat a pálinkaméréseket nevezték, amelyekben eredetileg csak a helyben főzött pálinkákat mérték ki a vendégeknek, de a huszadik században már gyakorlatilag a talponálló berlini megfelelője.

A Kaschemme emlékeztetett egy rendes szórakozóhelyre, de mégsem örvendett jó hírnek, mert mint a tolvajnyelvből származó elnevezés is mutatja, többnyire nem éppen válogatott közönség látogatta. 

A Budike kifejezés a francia boutique szóból származik és akkor terjedt el Berlinben, amikor a városban is népszerű lett a bajor sör. Ha bajor búzasört mértek, akkor Weißbierbudike lett a neve, míg a sörgyári söntés elnevezése, az Aktienbudike volt.

A Kneipe eredeti kifejezés eredetileg az diákkocsmákra vonatkozott, de egy idő után minden valamirevaló kocsmát így neveztek. Mivel Berlinben minden sarkon állt  egy Eckkneipe. De volt, ahol egy utcakereszteződésban négy is.

Annak ellenére, hogy Berlinben mintegy ötezer kocsmát tartanak nyilván, a berliniek nagy és őszinte bánatára az Eckkneipe már egy lassan eltűnő régi világ, akárcsak az egykor már megsiratott bécsi bejzlik világa.

A bezárt budapesti kocsmákról: 

https://serteperte.blog.hu/2019/09/23/kocsma_rekviem             

 https://drinkunion.hu/tortenetek/kocsma_requiem