Olvasási idő: 2 perc
Ne hagyd, hogy a piszkos csapolócsövek tönkre tegyék a söröd minőségét. A sörfőzés egyébként is összetett folyamat. Rengeteg hibalehetőség van, egészen addig a pillanatig, amíg a sör át nem halad a csapolóvezetéken, és a pohárba nem kerül. Az egyik legáltalánosabb hiba, hogy a vezetékeket nem, vagy csak nagy ritkán tartják tisztán, azaz a csövek mosását az ajánlottnál ritkábban végzik el. Ha biztosra akar menni a kocsmáros akkor ezt három-négy hetente illik elvégeznie. A vezetékek tisztántartása fontos minden olyan sörfőzde, bár vagy étterem számára, amely nagy hangsúlyt fektet a sörök minőségére.
Egy piszkos csapolóvezeték nem fogja megmegmérgezni a vendégeidet – szerencsére az alkohol elpusztítja a káros baktériumokat, amelyek megbetegíthetnek –, de egy piszkos csapolóvezeték tönkreteheti a hírnevedet, mert a koszos vezetékek drámaian befolyásolhatják a sör ízét. Nem számít, milyen szorgalmasan főznek egy finom sört, ha szennyezett csövön megy át, azt az ivók fintorogva veszik tudomásul, és valószínűleg a következő sört már egy másik kocsmában kérik ki.
A vezetékek vinilcsövekből készülnek. A porózus anyagon baktériumok gyűlhetnek össze, ami gyakran ecetes, savas ízt eredményez. A diacetil is felhalmozódhat a szennyezett vezetékben, ami vajas ízt eredményez, ami sima textúrát kölcsönöz.A nemkívánatos, kellemetlen ízeken kívül a piszkos csővezeték egy másik jele a cső átlátszatlanná válása. A külső alkatrészeken lerakódott szennyeződések szintén tisztítás után kiáltanak! A csapokon és a hordócsatlakozókon lévő szennyeződés a régóta esedékes tisztítás jele.
Fotó: RDNE Stock project