Olvasási idő: 3 perc

IV. Henrik német császár uralkodása alatt – miközben folyik az invesztitúra háború – Nürnbergben letelepszik a nemes Tucher család. A család elhagyta ősi birtokait. hogy kereskedésből éljen meg. A keresztes háborúk során tovább gyarapodik vagyona és ekkor veszik fel nemesi címerükbe a mákfejet.

A tizennyolcadik században, a császári koronáért – elsősorban Ausztria és Poroszország közt – dúló háborúskodás nyomán a régi értelemben vett birodalom elenyészett. Nürnberg ekkor került a Bajor Királyság fennhatósága alá. A nürnbergi városi búza-serfőzdét 1672-ben alapították ekkortól 1806-tól kezdve Királyi Serfőzde, melyet 1855-ben megvásárol a Tucher Alapítvány.

A családi jelkép, a mákfej immár márkajelzéssé is válik. Ettől az évtől kezdődik a sörfőzde fejlesztése sörgyárrá. Az üzemet gőzüzeművé alakítják, megkezdik a terjeszkedést Bajorországon kívül is. 1890-re a régi üzem már nem képes az igényeket kielégíteni. Az új gyár épül, melyben már bevezetik a sör mesterséges hűtését is.

1898-bari a sörtermelés meghaladja az évi 260 ezer hektolitert, a Tucher sör már minden kontinensen kapható. A további technológiai fejlesztés érdekében a sörgyárat részvénytársasággá alakítják és megemelik az alaptőkét is. 1906-bari a cég beépül a nürnbergi Heinrich Henninger társaságba és ezzel Németország legjelentősebb termelőjévé válik. 1913-ban megválnak elöregedett, búzasört gyártó épületüktől. a szállítás gyorsítására autóparkot hoznak létre és automatizálják a palackozást is.

A második világháború okozta károk mintegy 12 millió márkát tesznek ki, a termelő-berendezések nagyrésze tönkremegy. Azonban az emberek élni akartak, sört akartak és a Tucher cég rövidesen talpra áll.

Az elmúlt években több tulajdonosi változás is történt a gyárban, de ezek ellenére a Tucher Bräu a tradicionális búzasörök mellett kizárólag lagereket főz, köztük több szezonális különlegességet is. Legizgalmasabb talán az Original Nürnberger Rotbier az eredeti nürnbergi sörfőzés hagyományai szerint négyféle malátával készített vörös sör, mely tölgyfahordókban pihentetve nyeri el gazdag ízeit és vörös színét.