Olvasási idő: 3 perc

Az egykori žateci Dreher sörgyár hatalmas telkén öt ingatlan állt: az épületegyüttes a malátaházból, a sörfőzdéből, a hűtőházból, valamint egy adminisztratív és egy gazdasági épületből állt. A fennmaradt épületek még mai, elhanyagolt állapozukban is lenyűgözőek. Nincsenek sablonos megoldások, szürke betonfalak, van viszont vörös tégla, fehér homokkő, neoreneszánsz díszítések, változatos homlokzatok, amelyek harmonikusan illeszkedtek az akkori városképbe. 

Nos, így építkezett annak idején egy sikeres sörbáró.

A második világháború után az üzem természetesen nem maradhatott a család tulajdonában, a Dreher-féle sörgyárat 1945-ben kisajátították, majd 1948-ban leállították a sörgyártást, A gyönyörű épületegyüttesben 1951-től konzervgyár működött, ahol különféle gyümölcslevek készültek. A konzervgyár az 1990-es évek végéig működött.

A kétezres években a teljesen elhanyagolt éppületegyüttes egy kisebb részét raktárnak használták, de nagyobb része üresen állt. Ilyen körülmények között állapota folyamatosan romlott. Ezt már a város vezetése sem nézhette ölbe tett kézzel, és az egykori Dreher sörfőzdét 2015 februárjában Žatec városa vásárolta meg huszonhét millió koronáért a tulajdonosoktól. 

A város akkori vezetése azzal érvelt a terület megvásárlása mellett, hogy lenne befektető, aki a műemlékvédelmet kapott épületegyüttes felújítása mellett egy háromezer fős lakónegyedet is felépítene, a megfelelő infrastruktúrával. Ez az üzlet azonban meghiúsult. 

Most új korszak várhat Anton Dreher egykori sörgyárára. A helyi városháza ugyanis tanulmányt  készítetett a lehetséges jövőbeni felhasználásáról. Ebben szakértők értékelték a történelmi ingatlanok jelenlegi állapotát, és javasolták azok felújítását és a terület további részén egy lakópark építését. Ha találnak beruházót és a nagyszabású elképzelések megvalósulnak, akkor Žatec egy teljesen új  városrésszel gyarapodhat.

Reméljük lesz pénz a nagyszabású tervek megvalósítására és valahogy helyet szorítanak majd egy kisüzemi sörfőzde számára is.