Václav Havel – egy igazi bohém

Már több, mint tíz éve, hogy meghalt Václav Havel a 20. század egyik legszínesebb alakja, aki igazi bohém volt, a szó minden értelmében.

A žateci Dreher sörgyár

Új korszak várhat a Dreher család egykori žateci sörgyárára. A helyi városháza tanulmányt készített az ingatlan lehetséges jövőbeni felhasználásáról.

Az elnök sörfőzdéje

Thomas Jefferson, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik szerzője és az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnöke igencsak szerette a sört.

Lány a pultban

Thomas Walker csapost 1867 februárjában Londonban letartóztatták, így derült ki, hogy Thomas valójában Mary Anne Walker néven született és nő.

Haggenmacher sörgyár Budafokon

Haggenmacher Henrik 1850-ben érkezett Budára és mint tanult molnár, először egy dunai hajómalmon helyezkedett el.

Oliver Cromwell sörfőzdéje

A gazdaságának egyik titka a sörfőzdéje volt, mert sört főzni a középkorban is jól jövedelmező foglalatosságnak számított.

Sör komló nélkül

Komlózott sört Angliában nem találunk egészen 1400-ig, amikor először „importáltak” ilyen italt Hollandiából.

Kocsmatúra

A kocsmatúra nem az a fajta magányos tevékenység, amikor magányosan járjuk egy város sörözőit, hanem egy speciális változata a városnézésnek.

Mi lesz veled „Z” betű?

Oroszországban a „Z” háborúpárti szimbolummá vált, Csehországban viszont a gyűlöletjelképpé nyilvánították a jobb sorsra érdemes betűt.

Egy sikeres anyós

A Primátor Tychne a nachodi sörgyár legdinamikusabban növekvő söre, amelyet nemcsak palackban, hanem dobozban is megvásárolhatunk.

Hét golyó

A benešovi sörgyár egykor, a Szarajevóban meggyilkolt, Ferenc Ferdinánd főherceg tulajdonában állt, innét a Ferdinand név és a merényletre emlékeztető Sedm Kuli sör.

Illik keverni

Annak ellenére, hogy már századok óta készítettek különböző italok keverésével koktélokat a báritalok karrierje a száraztörvény idején indult.

Krumlovi változások

Český Krumlovban az egykori Eggenberg sörfőzde épületeit kétszázötven millió koronáért újítják fel.

Mit ivott Robin Hood?

Robin Hoodot több személyből „gyúrhatták össze”, akad még jó haramia, aki csak a gazdagokat fosztogatja és a zsákmányból juttat a szegényeknek is.

Sörrel celebrált mise

A lényeg a hit, az a legfontosabb.

Régi pesti sörfőzdék

A mai Budapest elődvárosai, a hegyvidék, a síkság és a Duna találkozásánál fekvő Óbuda, Buda és Pest területe már az ősidők óta lakott.

Zavargások a sör miatt

1844-ben Münchenben, a sör árának csekély mértékű emelése miatt, utcai zavargások kezdődtek.

Arcobräu sörök Újbudán

A sörfőzdék előszeretettel hivatkoznak a sötét középkor homályába vesző múltra, mintha az garancia lenne a sikeres jelenre.

Mézes-édes

A mézsör készítése végigkísérhető a középkor évszázadaiban, mint a sörfőzés egyik ága.

Marx, a duhaj filozófus

Karl Marx és Friedrich Engels általában rendszeresen berúgtak, amikor a tökéletes szocialista társadalom vízióján vitatkoztak.

A gerilla és az őrült tudósok

A 2007-es film Jack Nicholsonnal és Morgan Freemannal elindította a bakancslistás könyvek, sorozatok, felsorolások tömegét.

Húsvéti sörök

A cseh sörfőzők és sörkedvelők körében igen komoly vita alakult ki a húsvéti zöld sörrel kapcsolatban és sok főzde nem is főzött „zelenét” az idei húsvétra.

Mit ittak 1848-ban?

Hogy milyen sört ihattak? Bármilyent. Márciusban ugyanis éppúgy főzhettek alsó- mint felsőerjesztésű sört.

Koccintani

Az itallal való koccintás világszerte baráti gesztus, a bizalom, a jelenlétünk felett érzett öröm jele, nekünk szóló üdvözlet.

Tudta-e, hogy a záróra...

Tudta-e, hogy a kocsmai záróra intézménye már hétszáz éves? Tévedhetünk, lehet ennél akár régebbi is, de arról nincsenek írásos emlékeink.

A német kocsmákról

A középkorban a sörfőzde, a vendéglő és a magánlakások nem határolódtak el egymástól. Főztek sört a háztartásokban is és gyakran többet, mint amennyit meg tudtak inni.

Háborúságok a sör miatt

A sörmérföld a középkorban annak a távolságnak az elnevezése melyen belül valamely sörfőzdének kizárólagos joga volt sörfőzésre és a sör kimérésére. Ez gyakran vezetett konfliktusokhoz és csetepatéhoz is.