Olvasási idő: 2 perc

– Az amerikai sörcsarnokok és mikrosörfőzdék slágerévé válik az úgynevezett  „mlíko” sör, amit a csapolás speciális módjával hoznak létre, és amelyben a pohár szinte teljesen megtelik habbal – írja  a The New York Times. 

Ez a szokatlan, Csehországból származó stílus az elmúlt években leginkább New Yorkban, Denverben, Philadelphiában és Portlandben terjedt el a sörbárokban. Az USA-ban a tej terjeszkedésének egyik kulcstényezője volt a speciális cseh gyártmányú Lukr-sörcsapok.. A hagyományos amerikai csaprendszerek egyszerű nyitás-zárás elven működnek, míg a cseh csapok lehetővé teszik a sör fokozatos adagolását és a gazdag hab létrehozását. A különleges csaptelepek pilseni székhelyű gyártója a Lukr, 2015-ben kezdte el árulni termékeit amerikai bárokban és a kezdeti nehézségek után, immár másfélezer speciális sörcsapot adnak el évente az Egyesült Államokban.

Általánosságban elmondható, hogy az Egyesült Államokban többé-kevésbé rosszallják a sörhabot. Ezt azonban egyre több amerikai sörgyár kezdi átgondolni és egyre többen értékelik a több évszázados, Csehországból származó főzési technikákat és a speciális csapoló berendezéseket, amelyek lehetővé teszik ezeket a különlegesen habos söröket. A legtöbb amerikai egyelőre az úgynevezett „hladinkát” választja amiben a sör felett három ujjnyi hab van, de sokan kedvelik a  „šnyt”-et is. Az igazi ínyenceknek azonban kihagyhatatlan a „mlíko” ami egy korsó hab hátán hab.