Olvasási idő: 3 perc

 

Nos ha az IPA-ra tippeltél, akkor: bingó! A válasz még a black vagy a red esetében is IPA, annak ellenére, hogy egyáltalán nem „pale” azaz halvány, sápadt vagy sörmagyarul: világos. Az sem véletlen, hogy következetesen IPA-t írunk és nem india pale ale-t, mert véleményünk szerint a modern IPA csak nagyon távoli rokonságot ápol az eredetivel amit először indiai expotra főztek.

Természetesen az IPA-típusok felsorolás nem teljes és mondhatnánk napról napra változik. Hagyjuk most a BJCP-t, mely csak kilencféle IPA-t katalogizál, hiszen pontosan azért töretlen immár harminc éve az IPA népszerűsége, mert nem tűr semmiféle szabályt, ezért őrzi mind a mai napig népszerűségét. Mert az igazi menőség: minél inkább eltérni a szabályoktól.

Ezért nem egyszerű megtalálni a kedvünkre való IPA-t, mert még az egy kategórián belül is hatalmasak lehetnek a különbségek. Ezt elsősorban a komló rovására szokás írni, hiszen a sörforradalom lendülete láttán egyre újabb komlófajták kerültek nemesítésre, illetve számos régi típust is újra felfedeztek. És persze a legtöbb esetben nem csak egyféle komlót, hanem többet is használnak az IPA-k főzéséhez,

Ugyancsak bármely IPA esetében használatos az ún. hidegkomlózás, ennek célja nem a komló keserűségének, hanem aromáinak kiemelése. Ugyancsak divatos a friss komló használata, ez egész különlegessé teszi a sört.

Az utóbbi évek talán legdivatosabb söre a szűretlen New England IPA. Ez a típus népszerűsége talán annak köszönhető, hogy annak ellenére, hogy rengeteg komlót használnak készítésekor, mégis kellően lágy, kissé édes, az enyhe keserűség is csak a korty végén jelentkezik. A NEIPA, sok gyümölcsízt és másik nevéhez – hazy – méltóan homályos megjelenést mutat. 

Mint látjátok,épp csak érintettük az IPA-k néhány jellegzetességét, nem beszéltünk a különféle élesztők hatásáról, a vörös és a fekete, az erős dupla, vagy tripla IPA-ákról, de talán mégis segítettünk valamennyit, ha legközelebb IPA-t vesztek, könnyebb lesz a választás.