Olvasási idő: 2 perc
Megkóstoltam a Maryensztadt Darkness My Friend sörét. Mindig izgattak a „nagy” sörök, mint ez a 18 Balling-fokos, 7,5 százalék alkoholtartalmú DDH Imperial Black IPA. Színe ugyan sötét, de a pörkölt malátákat nehezen fedeztem fel, az intenzív citrusosság és a határozott gyantásság mellett.
Összességében a Darkness My Friend közepes komlókeserűje és őszibarackos jegyei mögött szép csendesen megbújik az alkohol is. A sör igazolta, hogy a Maryensztadt nem véletlen került be a legjobb lengyel sörfőzdék közé és szerzett nemzetközi sörversenyen, már huszonkét érmet, amivel ők a legsikeresebb lengyel kézműves sörfőzde a nemzetközi porondon.
A Maryensztadtot 2015-ben alapították Zwoleńban, egy Varsó melletti kisvárosban. Napjainkban a folyamatosan formálódó kínálatuk húsz sört jelent. Találhatunk a szortimentben klasszikus recepteken alapuló Weizen, Pilsner vagy APA söröket épp úgy, mint kísérleti tételeket, mint például az Imperial és Double változatok, IPA, Stout, Porter, vagy némi extrával fűszerezett, vagy más kiegészítőkkel – gyümölcsökkel, kávéval, kakaóval – „kifőzött” sörök.
Nagy figyelmet kell fordítanak a címkékre is, amelyek egységes megjelenést ad a Mariensztadt söröknek és felhívja magára a figyelmet az üzletek polcain sorakozó sok-sok craft sör között. Mindegyik címkén, illetve doboz palástján egy varsói építészeti elem található, amely egy sörstílushoz kapcsolódik, de nem hiányozhatnak a gyakorlati információk sem, a sör felszolgálási hőmérsékletéről, az ajánlott pohárról és a sörhöz jól illő ételek típusáról.
Az utolsó dolog egyesül az ételpárosítás ötletével, amely hangsúlyozza a sörfőzde véleményét, miszerint a kézműves sört úgy kell felfogni, mint a bort. Remek ital kóstoláshoz és jó ételtárs – mint minden minőségi ital.