Olvasási idő: 2 perc

Ma már szinte alig van olyan gyümölcs, amivel ne készülne gyümölcsös lambic. A különféle gyümölcsök remek ízharmóniát hoznak létre a savanykás lambickal, és amióta a sörtípus levetkőzte, a „női sör” ostoba jelzős szerkezetét, egyre több hívet szerez magának. Az egyik leghíresebb lambic a Mort Subite, ezt Brüsszel hasonló nevű kávéházában kóstolhatjuk meg. 

Az elnevezés eredete, hogy az 1920-as években sűrűn látogatták a helyet a La libre Belgique újságírói. A zsurnaliszták a jó sör mellett a kockajátékot sem vetették meg, ám amikor szólította őket a kötelesség (vagy a főnök), azonnal be kellett fejezniük a partit. Ezt nevezték már akkor is „hirtelen halálnak”. Eddig legalább is így tudtama történetet, de most olvasom, hogy a kávéház nem volt ennyire szolíd hely, a féllegális üzleteket  fogadásokat kötöttek és a kockát is nagyban játszották. A hirtelen halál jelentése, inkább az volt, hogy valaki mindent egyre tett fel és gyakorlatilag mindenét elvesztette.

A kávéház híre később sokat javult és 1927-ben hivatalosan is felvette a Mort Subite nevet. A Brüsszelhez közeli kobbegemi De Keersmaeker lambic sörfőzde – amely a sört szállította a kávéházba – ettől kezdve sörein a Mort Subite nevet tüntette fel.