Olvasási idő: 3 perc

A sör férfias ital, ideális kísérője beszélgetéseknek, amihez a legalkalmasabb helyszín a kocsma, vagy bármely más italmérő hely, ahol a férfiak megbeszélhetik a világ nagy dolgait. És férfiassá teszi a sört a korsó is, hiszen annak már a megjelenése is tiszteletet parancsoló – és az a félliter sem kevés, amit elfér benne.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek nők, akik szeretik a sört, de nők inkább töményivók, ahhoz viszont sokkal inkább passzol a magány. Vagyis a nő gyakran isznak otthon és közülük nem egy töményivó adja fejét zugivásra.

Egyébként semmi csodálkoznivaló nincs, hogy a nők többsége kerüli a sört, mint az ördög a tömjénfüstöt. Először is azt hiszi, hogy attól pocakos lesz. Másodszor is kínos — és komoly erőmutatvány — a szomszédok orra előtt degeszre tömött szatyorral felcaplatni a másodikra. Harmadszor is az üvegvisszaváltás: nem elegáns kora reggel csörömpölni az üres üvegekkel.

A sörivó, aki mint a fentiekből kiderült: férfi. Nem érdekli a szomszédok véleménye, és ereje is lenne a sört hazahurcolni, és ha nincs pénze, nem csinál ügyet az üvegvisszaváltásból sem. Mégsem otthon iszik, mert tudja, hogy a sör közösségteremtő ereje csak közösségi helyeken tud megmutatkozni. Sőt, lépjünk eggyel tovább. Az sem mindegy, hogy a társasággal hol hörpintgetünk: egy kellemes sörözőben vagy egy éjjel-nappali előtt toporogva. A sörfőzők évezredes tapasztalatait, tradícióit – a sör által közvetítve – pedig csak Gambrinus felszentelt szentélyeiben, a sörözőkben lehet tisztelni igazán.

Kocsmába, sörözőbe sem mindegy, hogy hova járunk, de türelmes és kitartó munkával előbb-utóbb mindenki megtalálja a kedvére valót!

Frissítés: A kézműves sörök elterjedésének köszönhetően ma már egyre több nő szereti meg a sört és ismerkedik meg a tap roomokban a sörivás, a sörkóstolás és a sör melleti csevegés örömeivel.