Olvasási idő: 2 perc

Fogalmam sincs, hogy mi a játék hivatalos neve, így – a tévedés minimális kockázatával – maradok a gyufapöckölésnél. Némileg persze a kocsmai játék kifejezés is félrevezető, hiszen bárhol játszható, ahol asztal, vagy valamilyen asztallap található. A szabályok is elég egyértelműek.

Ha a felpöckölt gyufásdoboz a rövidebb élén áll meg a játékos tíz, ha a hosszabbon akkor öt pontot kap, ha a doboz a képes felével felfelé esik hasra az egy pontot ér. A cél minél előbb elérni a harmincegy pontot.

A játékot Magyarországon Andrzej Wajda Ártatlan varázslók című filmje hozta divatba, még a hatvanas években. A filmben egy léha fiatalember ezzel a játékkal vetkőztet le egy fiatal nőt. A módszer egyszerű: a vesztes minden kör után megszabadul egy ruhadarabtól.

Kocsmában a tét sokkal prózaibb: azt játsszák ki, hogy ki fizeti a következő kört. A játék lényege, hogy így könnyedén, mondhatnám észrevétlenül lehet átlépni lépni a küszöbsörön és egyenes út vezet a lerészegedéshez.

Ugyancsak fontos, hogy így gyakorlatilag testmozgás nélkül sportolhatunk, ami fontos eleme majdnem minden kocsmai szórakozásnak. A gyufapöckölés további előnye, hogy mindenki képes megtanulni, nem igényel különösebb képességeket, nem kell taktikázni, csak önfeledten pöckölni záróráig.