Olvasási idő: 2 perc
Magyarországon azonban – és ez sajnos nem csak kánikulai tapasztalat – a sör akkor az igazi, ha jéghideg. Tényleg? Valóban akkor élvezetes a sör, amikor túlhűtik?
A válasz egyértelműen: nem!
A sörök fogyasztási hőmérséklete típusonként változó, de ez még az úgynevezett láger sörök esetében is legfeljebb 7-9 Celsius fok. Ezzel szemben a gyakorlatban nem ritka, hogy akár 4 Celsius fokra is lehűtik. Az ilyen túlhűtött sör azonban élvezhetetlen, hiszen ízei nem érvényesülnek, zamata kikóstolhatatlan és alkalmasint még „hidegzavaros” is. Sőt! A nagyon hideg sörből kevesebb iható meg, lassabban fogyasztható, torokzavaró fagyossága okán. Nem véletlen, hogy nagyon sok sörfőzde már a palack- és hordócímkéken is feltűnteti az adott sör fogyasztási hőmérsékletét. Így például a búzasöré 10-12, az angol ale típusú söröké – ide tarozik az IPA is – 13 Celsius fok, de vannak különleges apátsági sörök melyeket 15-16 Celsius fokon kell szervírozni.
Sajnos itthon, főleg a csapolt söröknél, általánosan tapasztalható a túlhűtés. Mivel a vendég gyakorlatilag megszokta a „jéghideg” sört, nem reklamál, sőt sokkal inkább az ellenkező estben szólnak, ha nem elég hideg a sör.