Olvasási idő: 2 perc

A kocsmárosok ezt azzal magyarázzák, hogy ez a gyakorlat lehetővé teszi, hogy a sört szép habbal csapolják. Így aztán nem érdemes a pincérnél reklamálni, hogy nincs félliter a korsóban, hiszen az itallapon egy korsó sör ára már 0,475-0,48 liternyi mennyiségre vonatkozik, amennyi sör többnyire a korsókba kerül.  

Ez eddig nem jelentett problémát, de a sör árának emelkedése miatt egyre több lett a reklamáció. Ezt megelőzendő tűntetnek fel a félliternél kisebb mennyiséget az itallapon. Ez mindennek ellenére nem a vendégek, hanem a fogyasztóvédelmi ellenőrzések miatt van. Az ellenőrök ugyanis egyre gyakrabban büntetnek, ha a kimért sör mennyisége kevesebb az itallapon feltüntetnél.

Ami eddig a gyakorlatban félliter sört jelentett. Vagy legalábbis kellett volna, hogy jelentsen.

A probléma itthon is ismert, mivel a cseh söröket az hazai cseh sörözőkben is a cseh metódus szerint csapolják, azaz a habbal ugyan megtelik a korsó, de a gusztusos hab alatt gyakran kevesebb félliternél a sör.

A kérdés persze régóta ismert, hiszen Krúdy Gyula is megírta már, hogy gazdag ember a kocsmáros, mert bőven méri a habot.