Olvasási idő: 4 perc
Úgy tűnik, hogy a cseh kocsmák jelentős része szembe kell nézzen a bezárás lehetőségével. Sajnos a folyamat megindult, rengeteg hír érkezett arról, hogy még néhány ismert étterem és kocsma is bezár. Miért most? A válasz talán nem is olyan bonyolult. Úgy tűnik, a jelenlegi energiaár-emelési hullám az utolsó csepp a pohárban. Hiábavaló a régi dicsőség – a cseh kocsmát világítani és fűteni is kell, hiszen kinek van kedve 18 fokban üldögélve sörözni, vagy vacsorázni?
És ha követjük a kormányunkat, amely elvégre mindenkiről gondoskodik, és senkit sem hagy elbukni, akkor ki tudja, talán még olyan szabályozást is láthatunk, hogy a kocsmában még alacsonyabb legyen a hőmérséklet. Tehát az új számlák valószínűleg sok kocsma számára katasztrófát jelentenek. Ez azonban nem csak az energiaárak emelkedéséről szól. A cseh sörfőzdék nagyon régóta dolgoznak a kocsmák és éttermek felszámolásán. Őszintén szólva nem igazán értem, miért csinálják ezt a sörfőzdék.
Hogy megértsük egymást. Fél liter sört - közönséges tízest egy étteremben vagy kocsmában - legalább huszonöt, de gyakrabban harminc vagy több koronáért lehet kapni. A tizenkettesért még többet kell fizetnünk, harmincöt koronát, vagy még többet. A pilseni tizenkettesért már ötvenet is ki kell vennünk a zsebünkből Sőt Prágában már akár hatvan (vagy több) koronát is elkérnek, akár négy deciért is.
Meló után beülni a kollégákkal a kocsmába, vagy beugrani beszélgetni egy kicsit a haverokkal sok pénzbe kerül. Száz korona nem lesz elég. És próbáljuk meg minden nap vagy minden második nap. Ezzel vidéken rövid időn belül gond lesz. Prága más, de már ott is találunk jó néhány kocsmát, ami hirtelen egészen kiürült.
Amikor megvesszük ugyanazt a sört egy szupermarketben, egy teljesen más világban vagyunk. Tízes-tizenkettes akciósan tíz korona üvegenként, és a pilsner is huszonhárom-huszonnégy koronáért kapható. Sajnos már most is egyre fontosabb szempont a sörözésnél az ár és ha ez így megy tovább akkor csak az ínyencek fogják értékelni, hogy a csapolt sörnek mindig jobb az íze, mint az üvegesnek.
Ha tehát tisztán gazdasági oldalról nézem sok kocsma megszűnésének folyamatát, akkor nem tudom nem azt látni, hogy a cseh sörfőzdék árpolitikája áll a háttérben. Egy üveg sör gyártási költségei még most is alacsonyabbak tíz koronánál és azt kedvező áron értékesíthetik a szupermarketeknek, akik akcióikkal a fogyasztói keresletet a palackozott sör vásárlása felé irányíthatják.
A kocsmák ezzel nem versenyezhetnek, mert szerződésben állnak a sörgyárakkal és többet kell fizetni a gyáraknak a hordós sörökért.
Közben persze a sörfőzdék is versenyeznek a szupermarketek kegyeiért, mert aki nem tud nekik eladni, az a jelenlegi energiaárak mellett nem tud túlélni. Ilyen körülmények között a kisebb kis sörfőzdék nem fogják tudni túlélni ezt a költségnövekedést. És az ilyenek is tucatnyian lesznek...
A cikk a Opisargument.cz oldalon megjelent írás rövidített, szerkesztett verziója.