Olvasási idő: 2 perc

Az állítással nyilván sokan szállnak vitába, hiszen a tankos sör mellett igen jól megfogalmazott marketing üzenetek szólnak. Milan Rambousek szerint azzal, hogy a gyárban nem hordóba fejtik a sört, hanem egy tartálykocsiba, ahonnét a kocsma tartályába szivattyúzzák át, romlik a sör minősége ahhoz képest mintha hordóba fejtették volna. Így egyáltalán nem biztos, hogy jobb a minősége, mint a hagyományos csapolással.

A sörfőző szomorkodik, hogy – legalábbis véleménye szerint – a sörgyárakban a modern technológiákkal mindent elkövetnek, hogy gyorsítsák a sörfőzés folyamatát és emiatt a híres cseh lágerek közt is egyre több a kommersz nagyüzemi termék. Ezért is támogatja a mikrosörfőzdéket, ahol különféle izgalmas felsőerjesztésú sörkülönlegességek készülnek. Ma már nem csak az IPA menő, hanem a stoutok és porterek mellett a különféle probiotikus sörök is igen népszerűek.

Milan Rambousek, Budějovicében majd a leghíresebb cseh sörfőző iskolában, a prágai Podskalská utcában tanulta ki a szakmát. Leghosszabb ideig a pardubicei sörfőzdében dolgozott. A múlt század 90-es éveinek elején segített elindítani az első mikrosörfőzdét Hradec Královéban, de külföldön is főzött sört. Jelenleg már nem dolgozik egyetlen sörfőzdében sem, de rendszeresen szervez sörfőző tanfolyamokat.

Az interjú teljes szövege csehül: https://pardubice.rozhlas.cz/pivo-z-tanku-neni-lepsi-nez-ze-sudu-tvrdi-pivovarnik-8970795