Olvasási idő: 3 perc

Arról egy régebbi cikkünkben már megemlékeztünk, hogy az IPA, már annyira sokféle, hogy egyszerűen képtelenség beszuszakolni őket a BJCP-kategóriáiba. A BJCP azaz sörbírói minősítési program eredetileg egyébként is a sörversenyeken indulókat és a bírálókat segítette egyes sörtípusok pontos leírásával. De ezeken a versenyeken az volt a legfontosabb, a sör minél tökéletesebben megfeleljen az előírásoknak.

Magyarán, hiába volt egy sör extrán finom, ha nem felelt meg a kategóriája leírásának erősen lepontozta a zsűri. Arról nem is beszélve, hogy sok sörféleséggel kapcsolatban még a „szakma” sem jutott megegyezésre, hogy hogy is néz ki. A gyakorlatban viszont pont ellenkező a tendencia: minél egyedibb, minél extrémebb söröket (is) igyekszik kifőzni egy magára valamit is adó craft-főzde.

Például a Black IPA már önmagában is ellentmondás, hiszen nem világos (pale), hanem fekete sör. De mit várjunk el egy Black NEIPA-tól? Ebből a típusból sem készül két egyforma, van, ami malátásabb, van ami komlósabb, de hogy ezek közül melyik találkozik leginkább ízlésünkkel, az csak a kóstolás után derül ki.

Hasonló meglepetés érhet bennünket, ha a különféle gyümölcsös sörök között keressük a kedvünkre valót. Egyrészt szinte valamennyi gyümölcsöt felhasználták már a modern sörfőzéshez, másrészt az alkoholtartalom is igen széles skálán mozog, de ízvilág is a sziruposan édestől, a savanyúig terjed. És akkor még nem beszéltünk a porterek, a stoutok, a hordóérlelt sörök és az utóbbi időkben divatba jött sós sörökről sem, hogy a Mad Scientist túrós rétesét ne is említsük.

A hazai craft bőségesen szolgál sörkülönlegességekkel, persze azért még mindig az IPA készül a legnagyobb mennyiségben és megszámlálhatatlan változatban. Ha ehhez még hozzávesszük a különféle import és kollaborációs főzeteket, a jól felszerelt sörszaküzletek – és ma már egyre több áruházlánc is komoly dilemma elé állítják a laikus vásárlót.

A széles kínálatból nem könnyű bennfentes segítség nélkül, csak a nevekre és a címkére hagyatkozva, könnyen mellé nyúlhatunk, a sokszor bizony borsos árú különbségeknek. Ezt elkerülendő érdemes olyan sörszaküzletekben vásárolni mint a Craft Head, ahol a gazdag választékból szakértő sörsommelier segítségével választhatjuk ki ízlésünknek leginkább megfelelő darabot.