Olvasási idő: 2 perc
Sokan és sokszor vontak már párhuzamot a német és a cseh sörgyártás között. Kétségtelen nagyon sok a rokon vonás, amit a közös történelmi múlt is indokol. Éppen ezért érdekes, hogy míg a németeknél – főleg az utolsó három évtizedben – a Weizenbier egyre komolyabb piaci szereplő, addig Csehországban ez a sörtípus távolról sem futott be akkora karriert. Ha emlékezetünk nem csal, akkor az első moder csehországi búzasört a brünni Pegasban főzték a kilencvenes évek elején. Aztán a többi néma csend...
Persze a rohamtempóban sokasodó cseh kézműves sörfőzdék egyike-másika – mint például a Permon – ugyancsak főz búzasört, de nem ez a jellemző tendencia. A nagyobb sörfőzdék közül is a Primátor Weizenbier mellett, hirtelen csak a Litovel pšeničné, a Cerna Hora-i Velen és a Lobkowicz Pšeničné Premium jut eszembe.
A Primátor esetében ez persze nem meglepő, hiszen a Náchod-i sörgyárban egész sor különlegességet gyártanak. Az viszont elképesztő, hogy a sör eddig harminchat díjat szerzett a különböző sörversenyeken – például a Brussels Beer Challenge-en, a World Beer Awards-on vagy a World Beer Idol-on is.
A Primátor búzasöre természetesen szűretlen, tömör habú, opálos, világossárga színű. Magán viseli a bajor búzasörök jellegzetességeit, de ízében felfedezhetünk egy leheletnyi banánt és és a típusra jellemző szegfűszeg illatot is. Ízvilága erős, teste közepesen telt és érezhető a zateci komló finom jelenléte is.a sörben. Próbálják ki, nem fognak csalódni!