Helloween és a töksör

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a töksör kultusza Amerikából indult el és eredetileg semmi köze nem volt a Halloweenhez.

A törzsvendég

Tapasztalataim szerint csapos kétféle van. Az egyik szigorúan nem iszik munkaidőben, a másik viszont igen.

A nagy utazás

Elhatároztam, hogy arról a csodálatosnak ígérkező külföldi útról, amelyre már négy éve spórolunk, részletes tájékoztatót fogok írni az utókor számára.

Drága söröm

A történet végén nincs happy end, mert jócskán vannak helyzetek, amikor akaratán kívül sem tudja sok vásárló a palackot visszaváltani.

Most jó lenni kutyának

Most jó lenni kutyának, gondolhatnánk a holland gyártású Dog Beer láttán. Aztán a sörösüveg felbontása után hamar arcukra fagy a mosoly.

Ne mutogass!

Ha az ember kocsmába jár, ne csodálkozzék, ha csúnyán beszélnek vele, vagy mint esetünkben, hogy kioktatják.

Te mit választanál?

Vannak dolgok, amik egy rutinos sörivótól kapitális szarvashibának tekinthetők. Kapitális szarvashiba – ez tetszik!

Sajtótájékoztató

Tapasztalataim szerint egy sajtófogadás étel és ital kínálatának minősége fordítottan arányos a megosztani kívánt hír értékével.

Csatlakozásra várva

Alig várom, hogy megérkezzünk a poprádi állomásra. Kiszáradt torokkal ügetek fel az első emeletre, ahol szomjúságom a helyi sörrel kívánom oltani.

Hraballal a Krusovice Pivnicében

Ma van Bohumil Hrabal halálának huszonhetedik évfordulója. Az alábbi írással rá emlékezünk.

Kocsmai monológ

A csávó olyan harminc éves lehetett. Körbejárt a kocsmában és mindenkitől cigit lejmolt. Kapni, persze nem kapott.

Az ittas vezetésről

Baráti társaságokban közkedvelt téma arról beszélgetni, hogy mi minden történhet meg az emberrel, ha ittasan vezet. A sztorik többnyire csattanós poénnal érnek véget.

Egy kocsmában minden megtörténhet II.

Egy történet nem attól lesz érdekes, hogy hol játszódik, vagy, hogy igaz-e, hanem attól, hogy szórakoztató.

Hiánycikk

Szerencsénkre a hiánycikk, ha lehet ezt a paradoxont mondani, az utóbbi évtizedekben hiánycikk lett.

A lélektani határ

Van, aki minden pénzt megad egy sörért és van, aki nem.

A sör helyes használatáról

Szeretjük a jó sört, ezért nem ártana odafigyelni arra, hogy a rendeltetésszerűen használjuk!

Mi van a hátizsákban?

Aki ismer tudja, hogy nem járok síelni, szóval a történet nem az enyém, de a mesélő megbízható forrás, régi barátom Tamás.

Vasárnapi történet

Felnőtt életem vasárnap reggelei hosszú-hosszú éveken keresztül szinte mindig ugyanúgy zajlottak.

Idő van

Másnaposok és rendes vasárnapi ivók figyelmébe: ma minden kocsma az óraátállítás miatt egy órával később nyit.

Másnap

Lajos mint mindennap, ezen a reggelen is a törzskocsmájában kezdte a napját.

Kész átverés

A szomszéd asztalnál két férfi ült. Ha nem is sok, de még egy ujjnyi sör lötyögött a poharuk alján. Ezért váratlan volt, hogy felálltak és távoztak.

A lé elviselhetetlen könnyűsége

Nem tudom tapasztalták-e már, hogy minél több sört isznak, annál szomjasabbak lesznek?

Fuss egy kört!

Ültünk a reggeli napsütésben és örültünk annak, hogy ismét túléltünk egy viharos éjszakát.

Kozák koktél

Arra nem emlékszem, hogy hogy kerültünk a csallóközi falu kocsmájába, csak arra, hogy a vasárnap délután érdekes véget ért.

Kocsmapolitika

A szervezkedő munkások a nagygyűléseiknek helyszínt biztosító sörcsarnokokban a bérleti díjat bőségesen fogyasztott sörrel fizették meg.

Drágul a cseh sör

A cseh piac vezető sörgyártója a Prazdroj bejelentette, hogy októbertől átlagosan három százalékkal emeli a sör árát.

Sörözni a legjobb baráttal

Ha az ember évek óta iszik a legjobb barátjával, akkor nem sok meglepetés éri, már minden történet ismerős.

Egy ikonikus sör

A Stone Brewing tizenhat hónappal azután kezdte el árusítani a Bastard Ale-t, hogy 1996-ban San Diegóban megnyitotta sörfőzdéjét.

Elfutás a balszélen

Lehet, hogy stadion sok épült az utóbbi évtizedben Budapesten is, de a régi focipályák száma lassan a nulla felé tendál.

Szesztestvérek és ivócimborák

Életemben sokszáz kocsmában jártam és rengeteg emberrel ismerkedtem össze, de egyiket sem hívtam meg soha a lakásomba.

Száz sör

Én annyira szeretem a sört, hogy ha tehetném, száz sört innék naponta. Tudom, hogy ez lehetetlen, de szeretek eljátszani a gondolattal, milyen jó is lenne.

Egy demizson sör

Pesti vagyok, nem budai, mégis a hetvenes évek közepétől a rózsadombi Bimbó csárda volt az egyik gyakran látogatott bázis.

Kocsmai affér

„A Móri mindig egy szar hely volt, sunyi alkeszok törzshelye, ócska lőrét mértek, de legalább nem volt drága” – írta az affér helyszínéről Merza Gábor barátom.

Álomsör

Borban csak szükségből, vagy anyagi megfontolás alapján gondolkozunk.

Pályaudvar!

Az első látásra megszerettem – és sokáig a kedvenc prágai kocsmám is maradt – az U Černého vola.

A kocsma bukéja

Amióta tilos a vendéglátóhelyek belső tereiben dohányozni, már távolról sem annyira szórakoztató a kocsmázás.

Mértékegység a korsó

A prágai kocsmák egyik csodája volt számomra, hogy a pincérek kérés nélkül, azonnal hozták a következő sört, ha kiürült a korsó.

Strigulák a cetlin

Rendes cseh kocsmákban a számolócédulákra húzott strigulákkal tartják számon a fogyasztást.

Fotózás kocsmában

Aki próbálta tudja, kocsmában fotózni távolról sem tartozik az egyszerű dolgok közé és nem elsősorban a technikai problémák miatt.

Séta sörivóknak

A Rauchbier aromáját a készítéséhez használt különleges maláta adja, melyet bükkfahasábok lángja felett szárítanak. A füst beleivódik a malátába és ez különleges ízt ad ennek a sörtípusnak.